Egyéni egészségi állapotfelmérés (EÁF):

Miért olyan fontos az egészségi állapotfelmérő kérdőív?


A kérdőív részletes és átfogó képet ad a kliens egészségi állapotáról. Felszínre kerülhetnek olyan rejtett betegségek, amikről eddig nem volt tudomása a páciensnek. Népegészségügyi szempontból jelentős, gondozatlan betegségeket is képesek vagyunk időben felmérni, amik e nélkül csak akkor kerülnek orvosi kezelés alá, amikor már visszafordíthatatlan súlyos szövődmények alakultak ki a betegnél. Az állapotfelmérő kérdőív lehetőséget ad arra, hogy bizonyos szűrővizsgálatok és a krónikus betegségek gondozása nagyobb hatékonysággal valósuljanak meg.

A kérdőív kitöltésében praxisnővér lesz a páciens segítségére, az egész folyamat kb. 30 percet vesz igénybe.

Az egészségi állapotfelmérés célja, hogy a korai stádiumban lévő betegségek és ezek kockázati tényezői időben felfedezésre és kezelés alá kerüljenek.

Prevenciós rendelés: A praxisközösség orvosai heti egy alkalommal előre kijelölt időben, saját rendelőjükben prevenciós rendelést biztosítanak a lakosság számára. A programba bevont háziorvos a prevenciós rendelés keretében fogadja az egészségi állapotfelmérésen áteső pácienst és kiértékeli az EÁF kérdőívet, szükség esetén további olyan dietetikus, gyógytornász vagy mentálhigiénés szakember által nyújtott többletszolgáltatásra irányíthatja a kliens, ami egészségi állapotának jelentős javulását eredményezheti.

Egyéni és csoportos tanácsadás: Dietetikus, gyógytornász és mentálhigiénés szakember által nyújtott egyéni és csoportos formában elérhető többletszolgáltatás, mely ingyenesen igénybe vehető egészségi állapotfelmérésen áteső személyek számára. Ezek pontos helyéről és idejéről tájékoztatjuk Önöket!

Közösségi színtereken végzett egészségfejlesztés: Célja, hogy fejlessze a lakosság egészségmagatartását, ezáltal járuljon hozzá a területen élők vagy a színtér programokon résztvevők egészségének javulásához. Egészségnapok, családnapok, prevenciós témájú előadások, újraélesztő tanfolyamok mind szerepelnek a praxisközösség programtevében. Ezekre a rendezvényekre természetesen minden kedves érdeklődőt várunk sok szeretettel, függetlenül attól, hogy háziorvosa csatlakozott-e a praxisközösséghez.